Ahad, 17 Oktober 2010

PEMERENGGANAN DAN PENSTRUKTURAN IDEA

MENCARI DINAMIK POLITIK KAMPUS


PEMERENGGANAN
Ayat Tesis
- tujuan sebuah perenggan dinyatakan oleh ayat topik.
- Fenomena "the angry young man" atau golongan muda yang marah-marah adalah satu keadaan yang biasa berlaku dalam mana-mana negara di dunia. Fenomena ini menyaksikan bagaimana golongan muda yang vokal dan lantang dalam menyatakan pendirian mereka. Tindakan secara agresif dalam menyuarakan pandangan ini juga memperlihatkan sifat mereka yang idealis. Hal ini juga dibantu dengan tahap pendidikan dan akses maklumat yang mereka peroleh.

Ayat Topik
- isi atau gagasan utama yang menjadi tema seluruh perenggan serta memandu satu unit buah fikiran dalam satu perenggan bagi menyokong tesis karangan.
- Selain itu, pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) yang diadakan setiap tahun boleh menjadi contoh terbaik bagaimana pertumbuhan idea dan pemikiran wujud meskipun ia berlaku dalam keadaan yang terkawal.

Kedudukan Ayat Topik
a) Perenggan Deduktif
    - perenggan bermula dengan penyataan umum kepada penyataan khusus / piramid terbalik.
    - Selepas sekian lama menggunakan kaedah manual dalam melaksanakan pemilihan MPP, penggunaan e-    undi di UM dilihat sesuatu yang amat baru dan menarik perhatian banyak pihak. Isu seperti keyakinan kepada sistem, ketelusan pemilihan dan undi adalah rahsia pengundi menjadi topik utama yang dibahaskan.

b) Perenggan Induktif
    - perenggan bermula dengan penyataan khusus kepada penyataan umum / piramid tegak.
    - Seperti kata Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khalid Nordin, pelaksanaa e-undi sewajarnya tidak boleh dipertikaikan terutama dalam era ledakan maklumat dan penggunaan teknologi. Apa yang penting jelasnya, kepercayaan pelajar terhadap sistem yang dilaksanakan. Tegas beliau, apa jua sistem yang terbaik di dunia jika tidak didukung dengan keyakinan, ia pasti mengundang masalah.

c) Perenggan Deduktif Kompleks
    - perenggan ini mengemukakan ayat topik pada awal perenggan dan akhir perenggan, manakala di tengah-tengah dikemukakan idea-idea pujangga.
    - Bagaimanapun, saya percaya pelaksanaan pemilihan MPP boleh diperkemaskan dari semasa ke semasa supaya ia boleh mencapai kualiti yang tidak boleh diragui. Pihak universiti wajar mengambil iktibar dan mencari jalan untuk memperbaiki kelemahan jika ada. Seperti pandangan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah bahawa proses demokrasi di kampus, misalnya wajar menjadi contoh kepada pilihan raya umum kerana ia berlangsung dalam 'gedung ilmu'. Kualiti pemilihan MPP jelasnya mesti tidak boleh rendah daripada pilihan raya umum.

Perenggan Pengenalan
- pendahuluan, pembukaan atau mukadimah.
- Fenomena "the angry young man" atau golongan muda yang marah-marah adalah satu keadaan yang biasa berlaku dalam mana-mana negara di dunia. Fenomena ini menyaksikan bagaimana golongan muda yang vokal dan lantang dalam menyatakan pendirian mereka. Tindakan secara agresif dalam menyuarakan pandangan ini juga memperlihatkan sifat mereka yang idealis. Hal ini juga dibantu dengan tahap pendidikan dan akses maklumat yang mereka peroleh.
- perenggan pendahuluan yang digunakan adalah berbentuk analogi.

Perenggan Penutup
- merumuskan keseluruhan gagasan utama karangan.
- Dalam hal ini, sukar untuk kita membayangkan pemilihan MPP tanpa suara lantang daripada pelajar. Bagaimanapun, kelantangan itu tidaklah sampai ke tahap pertembungan yang boleh mengancam keselamatan awam apatah lagi negara. Yang ada hanyalah pertembungan idea dan pemikiran.

Perenggan Transisi
- mewujudkan kesinambungan idea antara satu perenggan dengan perenggan yang lain.
- Tidak dapat dikenalpasti contoh dari artikel.

Perenggan Dialog
- mengalihkan rentak bacaan dan menunjukkan komunikasi langsung antara watak dengan watak dalam karangan atau antara penulis dengan pembaca.
- Contoh luahan daripada bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi mengenai larangan melabelkan calon pemilihan MPP, "Saya pasti label seperti ini tidak wajar diteruskan apatah lagi calon yang bertanding adalah atas tiket individu. Ia juga tidak melambangkan semangat 1Malaysia seperti yang digagaskan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Ciri-ciri Perenggan Yang Baik
a) Kesatuan
    - perenggan yang mempunyai satu idea pokok sahaja.
    - Pendidikan demokrasi seperti ini harus ditanam dan dilestarikan supaya pelajar boleh menjadi warganegara yang baik, bertanggungjawab dan budiman. Lebih penting mereka menghormati, mempercayai dan menghargai demokrasi itu sendiri.

b) Kepautan
    - ayat yang terbina dalam perenggan bergerak lancar dan dapat dibaca dengan mudah.
    - Apa yang menarik, semua calon yang bertanding terdiri daripada pelajar awam saja. Bagaimanapun, pegawai kadet tidal melepaskan berpeluang untuk menunaikan tanggungjawab mereka sebagai pengundi. Dilaporkan 81 peratus sudah turun mengundi pada 3 Februari lalu.

c) Kejelasan
    - satu penulisan yang terang, nyata, dapat difahami dengan mudah.
    - Pihak Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) sendiri bersedia menerima apa jua pandangan bagi memantapkan pelaksanaan pemilihan MPP. Menteri juga sudah menyatakan kesediaannya untuk menerima mana-mana memorandum daripada pelajar asalkan ia dikemukakan dengan tertib dan aman.

TEKNIK MENSTRUKTUR IDEA
a) Teknik Klasifikasi
    - menggelompokkan sesuatu perkara yang dianggap mempunyai persamaan tertentu.
    - Mungkin sedikit mengecewakan ialah pemilihan MPP kali ini masih menyaksikan label diberikan kepada calon yang bertanding. Label seperti proaspirasi dan promahasiswa sebenarnya tidak banyak membantu kepada perkembangan pendidikan politik kepada pelajar. Sebaliknya, ia hanya menambahkan lagi taha[ polarisasi di kalangan pelajar di kampus. Jika sebelum ini pelajar dikatakan bersosial dalam kalangan rakan etnik yang sama saja, label seperti proaspirasi dan promahasiswa ini dikhuatiri menjarakkan lagi rantaian sosial antara mereka. 

b) Teknik Analisis
    - membentuk ciri-ciri, fungsi, tindak balas, proses ataupun komponen sesuatu perkara yang diperhatikan secara terasing atau terpisah tetapi mempunyai hubungan dalam membentuk satuan yang besar.
    - Pemilihan MPP ini juga memperlihatkan pengalaman baru bagi sesetengah kampus seperti Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) apabila kali kedua melaksanakannya sejak ia diperkenalkan tahun lalu. Sebanyak 13 kerusi dipertandingkan iaitu lima kerusi diperuntukkan bagi kawasan kampus, manakala lapan kerusi diagihkan bagi kawasan fakulti.

c) Teknik Penerangan
    - pindah pengamatan dan pemerhatian kepada pembaca sama ada imej / sensasi / mood dan sebagainya.
    - Sudut Pidato yang kini dibenarkan semula pelaksanaannya di semua kampus adalah gelanggang perdana kepada pelajar untuk menyatakan pandangan terhadap sesuatu isu. Namun, saya berpendapat gaya pengucapan untuk Sudut Pidato tidaklah perlu terikut atau terikat dengan gaya pidato atau debat seperti dalam pertandingan. Gaya yang bersahaja juga santai tetapi membawa isu yang bernas dan berasas juga boleh diterima.

Mohamad Fazmee bin Kamal
195717

Tiada ulasan:

Catat Ulasan