Rabu, 6 Oktober 2010

Siapa Kita Dalam Masa 5 Tahun Akan Datang?

coretan ini tiada kaitan dengan tugasan sblm1023 cuma hanya luahan pendapat sahaja...

masa sekolah2 dulu cikgu2 dan rakan2 sentiasa akan mempersoalkan cita2 kita bila dewasa nanti. ada yang nak jadi doktor, arkitek, usahawan, penyanyi, pelakon, angkasawan, peguam, pensyarah dan sebagainya.

kita dapat lihat perubahan arus pendidkan yang berlaku pada zaman sekarang apabila dibandingkan dengan suasana pendidikan pada 5 tahun yang lepas. pelajar sekolah semakin didedahkan dengan tempat2 untuk menyambung pelajaran di ipta atau ipts. dengan penubuhan itp2 yang baru dan pengenalan kepada kursus2 yg baru juga semakin menarik minat ramai pelajar untuk menuntut ilmu yang mereka minati.

sesetengah pelajar mendapat apa yang mereka hajati. manakala sesetengah pula tidak menduga akan mendapat yang lain. "lain diminta, lain pula yang diterima". begitulah keadaan sesetengah pelajar apabila mula memasuki ke alam baru yakni alam universiti. di sinilah tempat untuk kita berusaha sehabis2nya sebelum memasuki alam pekerjaan yang lebih mencabar.

walaupun kita penah belajar benda yang lain semasa di tingkatan 6, stam, matrikulasi, atau politeknik, apabila mendapat tawaran memasuki universiti, kita terpaksa menerima tawaran yang lain daripada yang pernah kita belajar dulu. contoh, di skola kita mengambil jurusan sains tulen. sampai sahaja di universiti kita mendapat tawaran dalam jurusan perniagaan. mula2 kita akan merasa moral kita rendah kerana rakan2 yg lain semua masih meneruskan pelajaran dgn jurusan yg sama. kebiasaannya orang yg lemah akan terus berhenti belajar dan dan sanggup untuk turun ke [erongkat bawahan semula. inipun sekiranya niat untuk belajar masih tebal dlm hati. sekiranya give up orang tu akan mencari pekerjaan terus.

frasa yang menjadi kegunaan ramai, "hargailah apa yang kita terima seadanya...". kita perlu tahu bahawa kita hanya mampu merancang dan Dia yg menentukan. setiap yg berlaku ada hikmahnya. mungkin kita tak bagus dalam satu2 perkara, tetapi kita akan lebih bagus dlm perkara yg lain.

tak semestinya kalau kita belajar sains kita akan menjadi seorang pakar doktor bedah suatu hari nanti. tidak semestinya kalau kita belajar akaun kita akan menjadi seorang akauntan pada satu hari nanti. ada kemungkinan wlaupun dah 4-5 tahun belajar sains, tiba2 masuk alam pekerjaan jadi seorang usahawan yang berjaya. ada juga kemungkinan di sekolah belajar sains, universiti belajar akaun, dan akhirnya bekerja sebagai seorang pensyarah dlm jurusan graphic design.


tak kira apa yang kita dapat, hargailah seada2nya. fikir secara positif dan banyakkan tawakkal..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan